Lokalblokken.dk

Forside Arkiv Om os Kontakt Holst Forum

Projekt Nada - et mødested for unge kunstnere


Vi har været på besøg Byens Rum hos Frida Virum og hendes kunstuddannelse for andre unge i Aalborg.





I kvarteret omkring Musikkens Hus ligger et nedlagt foderstoflager som har fået nyt liv. Her er indrettet kontorer og værksteder med ildsjæle inden for blandt andet iværksætteri, håndværk og kunst. Og en grå november dag besøgt vi et af disse værkssteder – Projekt Nada - og et par unge ildsjæle inden for kunst. Frida Virum en 18 årig ung kvinder, der erhverver sig som fuldtidsbeskæftiget kunstner, har initiativtager til Projekt Nada et tilbud til byens upcoming unge kunstnere. For får år siden valgte Frida at droppe ud af gymnasiet og satse 100 procent på sin kunst.

Samfundskritisk kunst
Frida er såvel graffitikunstner som billedkunstner, og hun holder meget af at komme ud og lave livepaint i byens gade og derved komme i direkte kontakt med beskuerne. Drømmen om at kunne leve som kunstner begyndte at spire efter et efterskoleophold, et ophold der fik hendes sociale indignation til at eksploderer, uretfærdigheden i uddelingen af jordens ressourcer og den vestlige verdens tiltagende dekadente livsstil blev pludselig meget eksplicit. En holdning som virker meget synlig i hendes tilgang til sin kunst.

Projekt Nada Frida valgte at kaste sig ud i livet som kunstner og droppede ud af gymnasiet og startede i stedet på et billedkunstnerisk grundkursus og tog ud og live painted forskellige steder i byen. På et tidspunkt blev Frida kontaktet af Aalborg Kommune, der tilbød hende hjælp til at startet Projekt Nada op. Projektet fik bevilliget lokaler i Byens Rum og fik økonomisk hjælp til indkøb af møblement. Der skulle nu rekrutteres elever i første omgang var der plads til 10 elever. Frida havde sine betænkeligheder ved, om det var muligt at finde så mange unge, som brændte for deres kunst blandt Aalborg unge, en betænkelighed der skulle vise sig at være totalt ubegrundet.


Unge kunstnere
For at få kontakt til kommende deltagere, blev der produceret plakater til ophængning forskellige steder i byen, ligesom Fridas netværk blev taget i brug. Det viste sig, at problemet ikke bestod i at finde nok deltagere, i stedet var der alt for mange unge, som havde interesse for projektet. På nuværende tidspunkt har projektet 12 deltagere og omkring 50 personer, der jævnligt besøger stedet. Det er ikke alle deltagerne, der dyrker deres kunst på heltid, mange er studerende på enten en ungdoms- eller en videregående uddannelse. Fælles for dem er, at de er udvalgt efter deres engagement, man skal virkelig ville det. Vigtigt har det også været at de unge udtrykker en holdninger med deres kunst samt at den har en kant.

Inspirer, støtter og vejleder hinanden De unge kunstnere bruger hinanden og andre af Byens Rums beboere til at lærer forskellige teknikker af hinanden, de samarbejder om kunstværkerne samt deltager i forskellige arrangementer med hinanden. Oven i alt dette får de unge udvidet deres sociale netværk med uge der, som dem selv, brænder for at udøve deres kunstneriske evner og langt hen ad vejen har sammen værdier og holdninger som dem selv. For at være en del af dette fællesskab er der den regel, at man ugentligt skal arbejder med kunsten mindst 15 timer. Dette arbejde kan foregå ude i byens gader, hjemme i private omgivelser eller på værkstedet i Byens Rum

Indtægter og det gode liv For Frida og de andre unge er der meget lidt fokus å den kommercielle del, man sætter en dyd i at klare sig for lidt og ikke at leve alt for materialistisk. At der ikke arbejdes målrettet med at sælge kunstværker betyder ikke, at Frida og de andre ikke får opgaver, som de bliver lønnet for. Der kommer løbende projekter ind til Frida, hun står overfor at skulle lave et pladecover til et band og udsmykke lokaler for en lokal bokseklub. Desuden har hun og en anden pige fra projektet er til januar klar til et nyt spændende eventyr. De er i fuld gang med at planlægge en rejse til Sri Lanka, hvor de i en måned skal opleve landet og streetart, et begreb som er helt ukendt på de kanter. De har en bekendt, der skaffe dem logi og maleopgaver, et spændende projekt som de forventer sig meget af. Vi er glade for via lokalblokken.dk, at kunne tilbyde dig at følge med i Frida og Idas bestræbelser på at introducere Asien for street art med et Aalborgensisk twist.

Kunst udstilling i Byens Rum
Du får også muligheden for at opleve de unge menneskers kunst helt tæt på. Projekt Nada er nemlig i gang med planlægningen af en udstilling, som åbner til februar i Byen Rum, så du kan godt begynde at glæde dig til den oplevelse, hold dig orienteret om det præcise tidspunkt for ferniseringen her på side.

Det var en inspirerende oplevelse at besøge værkstedet og Frida og Ida, to super positive unge mennesker med et dejligt fokus på det gode liv og som brænder for deres kunst. Frida har et imponerende gåpåmod, ikke mindst i processen med at etablere sig som fuldtidskunstner, hun udstråler en dejlig glæde ved sin tilværelse og en stor kærlighed til sit projekt. Tak for et indblik i en verden, hvor det gode liv prioriteres på bekostning af materielle gode. Herfra ønskes Frida alt held og lykke med livet som kunstner, det bliver spændende at følge din kunstneriske færden fremover!